Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na Gong Bao Ji Ding

3. 3. 2025

Gong Bao Ji Ding (Kung Pao kuře)

 

Suroviny:

- Na kuře:

  • 400 g kuřecích prsou (nakrájených na kousky)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce rýžového vína (Shaoxing, můžeš nahradit bílým vínem)

 

- Na omáčku:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky (pro barvu, volitelné)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu rozpuštěná ve 2 lžících vody

 

- Na restování:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kousky)
  • 10 sušených chilli papriček (můžeš upravit podle chuti)
  • 1 lžička Sečuánského pepře (volitelné, ale dodá autentickou chuť)
  • 50 g pražených arašídů

 

POSTUP:

  1. Marinování kuřete: Smíchej kuřecí maso se sójovou omáčkou, škrobem a rýžovým vínem. Nech odležet 15 minut.
  2. Příprava omáčky: Smíchej všechny ingredience na omáčku v malé misce a dej stranou.
  3. Restování masa: Na pánvi (ideálně woku) rozehřej olej a zprudka orestuj kuře, dokud nebude lehce zlatavé. Vyjměte a dej stranou.
  4. Příprava základu: Na stejné pánvi na troše oleje osmaž česnek, zázvor, jarní cibulku, chilli papričky a Sečuánský pepř (pokud používáš).
  5. Spojení chutí: Přidej zpět kuře, přilij připravenou omáčku a promíchej. Vař 2–3 minuty, dokud omáčka lehce nezhoustne.
  6. Dokončení: Přidej pražené arašídy, promíchej a podávej s rýží.