Recept na Gong Bao Ji Ding
3. 3. 2025
Gong Bao Ji Ding (Kung Pao kuře)
Suroviny:
- Na kuře:
- 400 g kuřecích prsou (nakrájených na kousky)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžíce rýžového vína (Shaoxing, můžeš nahradit bílým vínem)
- Na omáčku:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky (pro barvu, volitelné)
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu rozpuštěná ve 2 lžících vody
- Na restování:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 jarní cibulka (nakrájená na kousky)
- 10 sušených chilli papriček (můžeš upravit podle chuti)
- 1 lžička Sečuánského pepře (volitelné, ale dodá autentickou chuť)
- 50 g pražených arašídů
POSTUP:
- Marinování kuřete: Smíchej kuřecí maso se sójovou omáčkou, škrobem a rýžovým vínem. Nech odležet 15 minut.
- Příprava omáčky: Smíchej všechny ingredience na omáčku v malé misce a dej stranou.
- Restování masa: Na pánvi (ideálně woku) rozehřej olej a zprudka orestuj kuře, dokud nebude lehce zlatavé. Vyjměte a dej stranou.
- Příprava základu: Na stejné pánvi na troše oleje osmaž česnek, zázvor, jarní cibulku, chilli papričky a Sečuánský pepř (pokud používáš).
- Spojení chutí: Přidej zpět kuře, přilij připravenou omáčku a promíchej. Vař 2–3 minuty, dokud omáčka lehce nezhoustne.
- Dokončení: Přidej pražené arašídy, promíchej a podávej s rýží.