Recept na Hovězí po sečuánsku
3. 3. 2025
Hovězí po sečuánsku (indické kari s cizrnou)
SUROVINY:
- Na maso:
- 400 g hovězího (např. roštěnec nebo svíčková)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžíce rýžového vína (Shaoxing)
- Na omáčku:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička kukuřičného škrobu rozpuštěná ve 2 lžících vody
- Na restování:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 jarní cibulka (nakrájená na kousky)
- 10 sušených chilli papriček (podle chuti)
- 1 lžička Sečuánského pepře (dodá autentickou chuť)
- 1 paprika (nakrájená na proužky)
POSTUP:
- Marinování hovězího: Smíchej maso se sójovou omáčkou, kukuřičným škrobem a rýžovým vínem. Nech odležet 15 minut.
- Příprava omáčky: Smíchej všechny ingredience na omáčku v malé misce a dej stranou.
- Restování masa: Na rozpálené pánvi (wok) rozehřej olej a prudce opeč maso dozlatova. Vyjměte a dej stranou.
- Příprava zeleniny: Do pánve přidej česnek, zázvor, chilli papričky a Sečuánský pepř. Krátce orestuj, dokud se nerozvoní.
- Přidej zeleninu: Přidej papriku, mrkev a jarní cibulku. Restuj 2–3 minuty.
- Spojení chutí: Vrať hovězí zpět do pánve, zalij omáčkou a dobře promíchej. Vař 1–2 minuty, dokud omáčka lehce nezhoustne.
- Podávání: Servíruj s jasmínovou rýží nebo nudlemi.