Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na Kuře na pomerančích

3. 3. 2025

Kuře na pomerančích

 

SUROVINY:

- Na kuře:

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehen (nakrájených na kousky)
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • Olej na smažení

 

- Na omáčku:

  • Šťáva z 2 pomerančů (asi 150 ml)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce cukru (nebo medu)
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička chilli vloček (volitelné)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu rozpuštěná ve 2 lžících vody
  • 1 lžička sezamového oleje

 

- Na ozdobu:

  • Jarní cibulka (nasekaná)
  • Sezamová semínka

 

POSTUP:

  1. Příprava kuřete: V misce smíchej vejce, škrob, mouku, sůl a pepř. Přidej kuřecí kousky a promíchej, aby byly rovnoměrně obalené.
  2. Smažení: Rozpal olej na středně vysokou teplotu a smaž kuře dozlatova (asi 4–5 minut). Pak ho dej na papírovou utěrku, aby se zbavilo přebytečného oleje.
  3. Omáčka: V pánvi rozehřej trochu oleje a orestuj česnek, zázvor a chilli vločky. Přidej pomerančovou šťávu, sójovou omáčku, ocet a cukr. Promíchej a nech 2–3 minuty probublávat. Přidej škrobovou směs, míchej a vař, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Spojení chutí: Přidej smažené kuře do omáčky a promíchej, aby bylo celé obalené. Pokapej sezamovým olejem.
  5. Podávání: Servíruj s rýží, posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.