Recept na Kuře na pomerančích
3. 3. 2025
Kuře na pomerančích
SUROVINY:
- Na kuře:
- 500 g kuřecích prsou nebo stehen (nakrájených na kousky)
- 1 vejce
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- Olej na smažení
- Na omáčku:
- Šťáva z 2 pomerančů (asi 150 ml)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce cukru (nebo medu)
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička chilli vloček (volitelné)
- 1 lžička kukuřičného škrobu rozpuštěná ve 2 lžících vody
- 1 lžička sezamového oleje
- Na ozdobu:
- Jarní cibulka (nasekaná)
- Sezamová semínka
POSTUP:
- Příprava kuřete: V misce smíchej vejce, škrob, mouku, sůl a pepř. Přidej kuřecí kousky a promíchej, aby byly rovnoměrně obalené.
- Smažení: Rozpal olej na středně vysokou teplotu a smaž kuře dozlatova (asi 4–5 minut). Pak ho dej na papírovou utěrku, aby se zbavilo přebytečného oleje.
- Omáčka: V pánvi rozehřej trochu oleje a orestuj česnek, zázvor a chilli vločky. Přidej pomerančovou šťávu, sójovou omáčku, ocet a cukr. Promíchej a nech 2–3 minuty probublávat. Přidej škrobovou směs, míchej a vař, dokud omáčka nezhoustne.
- Spojení chutí: Přidej smažené kuře do omáčky a promíchej, aby bylo celé obalené. Pokapej sezamovým olejem.
- Podávání: Servíruj s rýží, posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.