Recept na Coq au Vin
Coq au Vin (Kuře v červeném víně)
Suroviny:
- 1 kuře (nejlépe celé, nakrájené na porce, nebo 4 kuřecí stehna a 4 kuřecí prsa)
- 150 g slaniny (nakrájené na kostičky)
- 250 g malých cibulek (nebo 10-12 malých cibulek)
- 200 g čerstvých hub (ideálně žampiony, ale i jiné houby budou skvělé)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 750 ml červeného vína (ideálně burgundské, ale jakékoliv kvalitní červené víno bude stačit)
- 300 ml kuřecího vývaru
- 1-2 bobkové listy
- 2 větve tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- Čerstvá petržel na posypání
Postup:
-
Příprava masa: Kuřecí porce osolte a opepřete. V hlubokém hrnci nebo kastrolu rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opečte kuřecí porce ze všech stran dozlatova. Poté je vyjměte a dejte stranou.
-
Příprava zeleniny: Do hrnce přidejte slaninu a smažte ji na středním ohni asi 5 minut, dokud nezačne zlátnout a pustí tuk. Poté přidejte cibulky, česnek, mrkev a houby a smažte 5-7 minut, dokud se zelenina trochu nezměkne a nezačne se opékat.
-
Přidání rajčatového protlaku: Přidejte lžíci rajčatového protlaku a promíchejte, aby se spojil s ostatními ingrediencemi. Nechte chvíli opékat, aby se protlak rozvinul a ztratila se jeho kyselost.
-
Deglazování vínem: Nalijte červené víno do hrnce a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, aby se alkohol odpařil a víno se trochu zredukovalo. Poté přidejte kuřecí vývar, tymián, bobkové listy, sůl a pepř.
-
Vaření kuřete: Vraťte kuřecí porce zpět do hrnce. Zajistěte, aby bylo kuře ponořené do tekutiny. Přikryjte hrnec poklicí a nechte dusit na velmi nízkém ohni 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne a není snadno oddělitelné od kosti.
-
Zahuštění omáčky: Když je kuře hotové, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit. Smíchejte 2 lžíce hladké mouky s trochou studeného vody, aby vznikla hladká kaše, a postupně ji vmíchejte do omáčky. Nechte vařit ještě 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
-
Servírování: Kuřecí maso vraťte zpět do omáčky a krátce prohřejte. Podávejte s čerstvou petrželí posypané na vrchu.