Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na Coq au Vin

25. 2. 2025

Coq au Vin (Kuře v červeném víně)

 

Suroviny:

  • 1 kuře (nejlépe celé, nakrájené na porce, nebo 4 kuřecí stehna a 4 kuřecí prsa)
  • 150 g slaniny (nakrájené na kostičky)
  • 250 g malých cibulek (nebo 10-12 malých cibulek)
  • 200 g čerstvých hub (ideálně žampiony, ale i jiné houby budou skvělé)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 750 ml červeného vína (ideálně burgundské, ale jakékoliv kvalitní červené víno bude stačit)
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 1-2 bobkové listy
  • 2 větve tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • Čerstvá petržel na posypání

 

Postup:

  1. Příprava masa: Kuřecí porce osolte a opepřete. V hlubokém hrnci nebo kastrolu rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opečte kuřecí porce ze všech stran dozlatova. Poté je vyjměte a dejte stranou.

  2. Příprava zeleniny: Do hrnce přidejte slaninu a smažte ji na středním ohni asi 5 minut, dokud nezačne zlátnout a pustí tuk. Poté přidejte cibulky, česnek, mrkev a houby a smažte 5-7 minut, dokud se zelenina trochu nezměkne a nezačne se opékat.

  3. Přidání rajčatového protlaku: Přidejte lžíci rajčatového protlaku a promíchejte, aby se spojil s ostatními ingrediencemi. Nechte chvíli opékat, aby se protlak rozvinul a ztratila se jeho kyselost.

  4. Deglazování vínem: Nalijte červené víno do hrnce a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, aby se alkohol odpařil a víno se trochu zredukovalo. Poté přidejte kuřecí vývar, tymián, bobkové listy, sůl a pepř.

  5. Vaření kuřete: Vraťte kuřecí porce zpět do hrnce. Zajistěte, aby bylo kuře ponořené do tekutiny. Přikryjte hrnec poklicí a nechte dusit na velmi nízkém ohni 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne a není snadno oddělitelné od kosti.

  6. Zahuštění omáčky: Když je kuře hotové, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit. Smíchejte 2 lžíce hladké mouky s trochou studeného vody, aby vznikla hladká kaše, a postupně ji vmíchejte do omáčky. Nechte vařit ještě 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne.

  7. Servírování: Kuřecí maso vraťte zpět do omáčky a krátce prohřejte. Podávejte s čerstvou petrželí posypané na vrchu.