Recept na Quiche Lorraine
Quiche Lorraine (slaný koláč se slaninou a sýrem)
NA TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
- Špetka soli
NA NÁPLŇ:
- 200 g slaniny (nakrájené na kostičky)
- 100 g sýra Gruyère (nebo ementál, případně jiný tvrdý sýr)
- 3 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
POSTUP:
1. Příprava těsta: Smíchej mouku se solí a přidej studené máslo. Prsty ho zapracuj do mouky, až vznikne drobenka. Přidej vejce a studenou vodu, rychle vypracuj hladké těsto. Zabal do fólie a nech aspoň 30 minut chladit v lednici.
2. Předpečení těsta: Troubu předehřej na 180 °C. Těsto rozválej na pomoučené ploše a přenes do koláčové formy (cca 26 cm průměr). Okraje uprav a těsto propíchej vidličkou. Polož na něj pečicí papír a zatěž ho fazolemi nebo jiným závažím. Peč 10 minut, pak odstraň papír a dopeč dalších 5 minut.
3. Příprava náplně: Slaninu opeč na pánvi dozlatova. V míse rozšlehej vejce, přidej smetanu, mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek.
4. Dokončení a pečení: Na předpečené těsto nasyp opečenou slaninu a nastrouhaný sýr. Zalij vaječno-smetanovou směsí. Peč v troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud není povrch krásně zlatavý.