Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na Quiche Lorraine

27. 2. 2025

Quiche Lorraine (slaný koláč se slaninou a sýrem)

 

NA TĚSTO:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody
  • Špetka soli

 

NA NÁPLŇ:

  • 200 g slaniny (nakrájené na kostičky)
  • 100 g sýra Gruyère (nebo ementál, případně jiný tvrdý sýr)
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku

 

POSTUP:

1. Příprava těsta: Smíchej mouku se solí a přidej studené máslo. Prsty ho zapracuj do mouky, až vznikne drobenka. Přidej vejce a studenou vodu, rychle vypracuj hladké těsto. Zabal do fólie a nech aspoň 30 minut chladit v lednici.

2. Předpečení těsta: Troubu předehřej na 180 °C. Těsto rozválej na pomoučené ploše a přenes do koláčové formy (cca 26 cm průměr). Okraje uprav a těsto propíchej vidličkou. Polož na něj pečicí papír a zatěž ho fazolemi nebo jiným závažím. Peč 10 minut, pak odstraň papír a dopeč dalších 5 minut.

3. Příprava náplně: Slaninu opeč na pánvi dozlatova. V míse rozšlehej vejce, přidej smetanu, mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek.

4. Dokončení a pečení: Na předpečené těsto nasyp opečenou slaninu a nastrouhaný sýr. Zalij vaječno-smetanovou směsí. Peč v troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud není povrch krásně zlatavý.