Recept na bramborové gnocchi
Bramborové gnocchi
SUROVINY:
- 1 kg brambor (ideálně varného typu B nebo C)
- 250 g hladké mouky (plus mouka na podsypání)
- 1 vejce
- Sůl podle chuti
POSTUP:
-
Příprava brambor: Brambory oloupejte a uvařte je ve slané vodě, dokud nebudou měkké (asi 20 minut, záleží na velikosti brambor). Po uvaření je nechte trochu vychladnout.
-
Prolisování brambor: Uvařené brambory ještě teplé rozmačkejte nebo je propasírujte přes lis na brambory. Snažte se, aby vznikla jemná, hladká směs bez hrudek.
-
Těsto: Na pracovní desku nasypte mouku a přidejte prolisované brambory. Uprostřed udělejte důlek a do něj vložte vejce a špetku soli. Všechny ingredience smíchejte a začněte hníst, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu více mouky.
-
Tvarování gnocchi: Těsto rozdělte na menší kousky a každou část vyválejte na dlouhou tenkou váleček. Ten nakrájejte na malé kousky (asi 2 cm dlouhé). Každý kousek jemně zformujte na vidlici nebo na speciálním nástroji na gnocchi (gnocchi board), abyste vytvořili typické rýhy, které pomohou lépe držet omáčku.
-
Vaření: V hlubokém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Jakmile voda začne vařit, vkládejte gnocchi do vody po několika kusech. Jakmile gnocchi vyplavou na povrch, vařte je ještě 2-3 minuty. Poté je vyjměte děrovanou lžící a dejte na talíř.
-
Podávání: Gnocchi můžete podávat s různými omáčkami. Nejtradičnější je máslová omáčka s šalvějí nebo rajčatová omáčka.