Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na bramborové gnocchi

25. 2. 2025

Bramborové gnocchi

 

SUROVINY:

  • 1 kg brambor (ideálně varného typu B nebo C)
  • 250 g hladké mouky (plus mouka na podsypání)
  • 1 vejce
  • Sůl podle chuti

 

POSTUP:

  1. Příprava brambor: Brambory oloupejte a uvařte je ve slané vodě, dokud nebudou měkké (asi 20 minut, záleží na velikosti brambor). Po uvaření je nechte trochu vychladnout.

  2. Prolisování brambor: Uvařené brambory ještě teplé rozmačkejte nebo je propasírujte přes lis na brambory. Snažte se, aby vznikla jemná, hladká směs bez hrudek.

  3. Těsto: Na pracovní desku nasypte mouku a přidejte prolisované brambory. Uprostřed udělejte důlek a do něj vložte vejce a špetku soli. Všechny ingredience smíchejte a začněte hníst, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu více mouky.

  4. Tvarování gnocchi: Těsto rozdělte na menší kousky a každou část vyválejte na dlouhou tenkou váleček. Ten nakrájejte na malé kousky (asi 2 cm dlouhé). Každý kousek jemně zformujte na vidlici nebo na speciálním nástroji na gnocchi (gnocchi board), abyste vytvořili typické rýhy, které pomohou lépe držet omáčku.

  5. Vaření: V hlubokém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Jakmile voda začne vařit, vkládejte gnocchi do vody po několika kusech. Jakmile gnocchi vyplavou na povrch, vařte je ještě 2-3 minuty. Poté je vyjměte děrovanou lžící a dejte na talíř.

  6. Podávání: Gnocchi můžete podávat s různými omáčkami. Nejtradičnější je máslová omáčka s šalvějí nebo rajčatová omáčka.