Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na rajčatovou omáčku

25. 2. 2025

Rajčatová omáčka

 

Suroviny na omáčku:

  • 800 g konzervovaných rajčat (ideálně loupaných rajčat v plechovce) nebo 1 kg čerstvých rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky (nebo několik čerstvých listů)
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička cukru (pokud jsou rajčata příliš kyselá)
  • 1/2 lžičky červené papriky (volitelné pro jemně pikantní chuť)

 

Postup:

  1. Příprava surovin: Pokud používáte čerstvá rajčata, nejprve je spařte ve vroucí vodě na 1-2 minuty, poté je rychle ponořte do studené vody, oloupejte slupku a nakrájejte na menší kousky.

  2. Smažení cibule a česneku: V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji na středním ohni, dokud nezměkne a nezprůhlední (asi 5 minut). Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě 1 minutu, dokud nezačne vonět.

  3. Přidání rajčat: Do pánve přidejte rajčata (pokud používáte konzervovaná rajčata, přidejte je i s šťávou). Pokud máte čerstvá rajčata, přidejte je nakrájená na kousky. Promíchejte.

  4. Dochucení omáčky: Přidejte bazalku, oregano, sůl, pepř a případně červenou papriku. Pokud jsou rajčata příliš kyselá, přidejte lžičku cukru, který chuť vyváží.

  5. Vaření: Snižte teplotu na střední a nechte omáčku vařit asi 20-30 minut, občas promíchejte, dokud nezíská hustou konzistenci a chutě se spojí. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.

  6. Mixování (volitelné): Pokud chcete omáčku jemnější, můžete ji po uvaření rozmixovat tyčovým mixérem nebo v klasickém mixéru, aby byla hladká.

  7. Servírování: Hotovou omáčku podávejte k bramborovým gnocchi, těstovinám nebo jiným oblíbeným pokrmům. Můžete ji posypat čerstvou bazalkou a nastrouhaným parmazánem.