Recept na rajčatovou omáčku
Rajčatová omáčka
Suroviny na omáčku:
- 800 g konzervovaných rajčat (ideálně loupaných rajčat v plechovce) nebo 1 kg čerstvých rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušené bazalky (nebo několik čerstvých listů)
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička cukru (pokud jsou rajčata příliš kyselá)
- 1/2 lžičky červené papriky (volitelné pro jemně pikantní chuť)
Postup:
-
Příprava surovin: Pokud používáte čerstvá rajčata, nejprve je spařte ve vroucí vodě na 1-2 minuty, poté je rychle ponořte do studené vody, oloupejte slupku a nakrájejte na menší kousky.
-
Smažení cibule a česneku: V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji na středním ohni, dokud nezměkne a nezprůhlední (asi 5 minut). Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě 1 minutu, dokud nezačne vonět.
-
Přidání rajčat: Do pánve přidejte rajčata (pokud používáte konzervovaná rajčata, přidejte je i s šťávou). Pokud máte čerstvá rajčata, přidejte je nakrájená na kousky. Promíchejte.
-
Dochucení omáčky: Přidejte bazalku, oregano, sůl, pepř a případně červenou papriku. Pokud jsou rajčata příliš kyselá, přidejte lžičku cukru, který chuť vyváží.
-
Vaření: Snižte teplotu na střední a nechte omáčku vařit asi 20-30 minut, občas promíchejte, dokud nezíská hustou konzistenci a chutě se spojí. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
-
Mixování (volitelné): Pokud chcete omáčku jemnější, můžete ji po uvaření rozmixovat tyčovým mixérem nebo v klasickém mixéru, aby byla hladká.
-
Servírování: Hotovou omáčku podávejte k bramborovým gnocchi, těstovinám nebo jiným oblíbeným pokrmům. Můžete ji posypat čerstvou bazalkou a nastrouhaným parmazánem.