Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na špenátovou omáčku s kuřecím

25. 2. 2025

Špenátová omáčka s kuřecím

 

Suroviny na omáčku: 

  • 300 g čerstvého špenátu (nebo 200 g mraženého špenátu)
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml kuřecího vývaru (nebo vody)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku (volitelné)
  • Parmazán na posypání (volitelné)

 

Postup:

  1. Příprava kuřecího masa: Kuřecí prsa omyjte, osušujte a nakrájejte na malé kousky. Osolte a opepřete je podle chuti.

  2. Příprava špenátu: Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho a odstraněte tvrdé stonky. Pokud máte mražený špenát, nechte ho rozmrazit a dobře vymačkejte přebytečnou vodu.

  3. Smažení kuřecího masa: Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájené kuřecí maso a opékejte na středním ohni, dokud nebude zlatavé a propečené (asi 7-10 minut). Poté maso vyjměte z pánve a dejte stranou.

  4. Příprava omáčky: Na stejné pánvi přidejte máslo a nakrájenou cibuli. Smažte ji na středním ohni, dokud nebude měkká a průhledná (asi 5 minut). Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě 1 minutu, dokud nezačne vonět.

  5. Přidání špenátu: Přidejte čerstvý špenát (pokud používáte mražený, přidejte ho rovnou) a smažte, dokud nezměkne a nezmenší objem (asi 3-5 minut). Poté přilijte kuřecí vývar a nechte chvilku povařit.

  6. Přidání smetany: K omáčce přilijte smetanu a vše důkladně promíchejte. Povařte 5-7 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně dosolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku pro lepší chuť.

  7. Spojení s kuřecím masem: Vraťte kuřecí maso zpět do pánve a promíchejte, aby se prohřálo. Nechte pár minut povařit, aby se všechny chutě spojily.

  8. Servírování: Hotovou omáčku nalijte na uvařené bramborové gnocchi. Můžete posypat strouhaným parmazánem pro lepší chuť.