Recept na paellu s mořskými plody
Paella s mořskými plody
Suroviny:
- 300 g rýže (ideálně paella rýže, např. typu Bomba)
- 500 g mixu mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry)
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata (nebo 200 g konzervovaných rajčat)
- 750 ml rybího vývaru (můžete použít i vodu s rybím bujónem)
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky šafránu (nebo kurkumy pro barvu)
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petržel na ozdobu
- 1 citron na podávání
Postup:
-
Příprava ingrediencí: Pokud máte čerstvé mořské plody, začněte s jejich očištěním. Krevety oloupejte, kalamáry nakrájejte na kolečka. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Papriku nakrájejte na malé proužky a cibuli na jemno.
-
Smažení zeleniny: Na velké pánvi (ideálně na paellové pánvi) rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a papriku a smažte na středním ohni asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
-
Přidání česneku a rajčat: Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě asi 1 minutu. Poté přidejte nakrájená rajčata (nebo konzervovaná) a vařte, dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat (asi 5 minut).
-
Koření: Přidejte šafrán (pokud máte) nebo kurkumu, sladkou papriku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, aby se koření uvolnilo a dobře se spojilo se zeleninou.
-
Přidání rýže: Do pánve přidejte rýži a opékejte ji na oleji se zeleninou asi 2 minuty, aby se rýže lehce obalila v kořeněné směsi.
-
Vaření paelly: Přilijte bílé víno a nechte ho chvíli povařit, dokud se neodpaří alkohol. Poté přidejte rybí vývar a přiveďte vše k varu. Snižte teplotu a nechte paellu vařit na mírném ohni asi 15 minut, dokud rýže neabsorbuje většinu tekutiny (v případě potřeby dolijte trochu vody nebo vývaru).
-
Přidání mořských plodů: Po 15 minutách přidejte mořské plody na povrch rýže, přikryjte pánvi a nechte vařit dalších 5-7 minut, dokud se plody neprohřejí a rýže bude hotová. Pokud máte mušle, nechte je otevřít, aby ukázaly svou dužinu.
-
Dokončení: Jakmile je rýže měkká a všechny plody jsou hotové, odstavte pánev z ohně a nechte paellu chvíli odpočívat (asi 5 minut).
-
Servírování: Paellu posypte čerstvou nasekanou petrželkou a podávejte s citronovými čtvrtkami na straně. Citron lze vymačkat přímo na paellu, aby dodal svěží chuť.